HPD Sisak

Tko smo mi ?

s2

 

Hrvatsko planinarsko društvo je dobrovoljna udruga planinara...

 

Opširnije...

Zašto planinariti ?

s3Razmišljate li biste li počeli planinariti? Dobro došli na stranice HPD Sisak.

 

  Opširnije...

Postani član !

s4Ukoliko želite svoje slobodno vrijeme popuniti boravkom u prirodi, putovanjima...

 

Opširnije...

Radionica: Uvod u sportsko penjanje (18.9.2019.)

penjanje 01

Sredinom mjeseca rujna, članovi HPD-a Sisak koji se bave sportskim penjanjem, održali bi radionicu istog.

Sportsko penjanje je disciplina koja se razvila iz alpinizma, a karakterizira je slobodno svladavanje penjačkih smjerova bez korištenja tehničke opreme za napredovanje. Oprema se koristi za sprječavanje eventualnih padova.

Za razliku od alpinizma, smisao sportskog penjanja je svladavanje što težih detalja stijene "slobodnim stilom". Sportsko penjanje prakticira se na sportsko-penjačkim smjerovima, karakterističnim prvensteno po svojoj maloj dužini (8 - 50 metara) i unaprijed postavljenim sigurnim međuosiguranjima, najčešće ekspanzivnim klinovima u malim razmacima, čime sportski smjerovi (kao i sportsko penjanje općenito) postaju daleko sigurniji u odnosu na klasične alpinističke smjerove.

Sudionici bi kroz program radionice stekli osnovna znanja o tehnikama penjanja, opremi i načinu osiguranja te bi bili u mogućnosti nastaviti se rekreativno baviti penjanjem.

Radionica bi se sastojala od uvodnog predavanja na temu opreme koje bi se održalo 18. rujna u prostorijama HPD Sisak. Potom bi slijedile tri pokazne vježbe na umjetnoj stijeni u penjačkoj dvorani Fothia zapad, a održavale bi se, početno s 10. rujnom pa sljedeća dva petka.

Nakon svladavanja osnova, održala bi se i jedna vježba na prirodnoj stijeni na nekim od obližnjih penjališta (neki od narednih vikenda).

Osnovna oprema za sportsko penjanje sastoji se od penjačica, penjačkog pojasa, vrećice sa magnezijem. Oprema se može kupiti u specijaliziranim trgovinama Kibuba, Iglu-sport, Decathlon, a može se i iznajmiti u penjačkoj dvorani Fothia po cijeni od 20kn penjačice, 20kn penjački pojas.

Dnevna karta u penjačkoj dvorani stoji 50 kn.

Radionicima je namijenjena polaznicima koji bi pokazali interes za rekreativno bavljenje penjanjem i želju za napredovanjem u tom sportu.

Broj polaznika ograničen je na četiri osobe zbog raspoložive količine opreme i instruktora.

Prijave i informacije: Matija Zaplatić (email: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. , mob: 099/478-6411 – Viber ili WhatsApp)Korisni linkovi

hps
hgss o
zrin logo o
kapela o
dzzm o
iglusportlogo p
vrhunac logo o

Početna stranica

Kontakti

HPD SISAK

Ivana Meštrovića 32

44000 Sisak

HRVATSKA

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.