HPD Sisak

Bosanska Krupa

SDC15150Čarobna ljepota prirode preplavila me emocijama i potaknula da napišem ovu priču. 2. lipnja ove godine, 26 planinara išlo je na izlet u Bosansku Krupu. Dočekali su nas naši domačini, planinari PD „Grmeč“, koji su hodali zajedno sa nama.

Već na samom početku zadivila me rijeka Una, ljepotica zeleno-smaragdne boje i njezina pritoka Krušnica. Rijeke su ukras kraja kojim teku i najveća prirodna vrijednost.

         Bosanska Krupa je lijepo i uredno mijesto, gusto naseljeno. Nalazi se u brdovitom i šumovitom okruženju, bogata zelenilom. Po sredini teku Una i Krušnica, a sa svake strane su zelene livade i obrađena polja. U daljini po brdima poslagane su kuće. Vrlo idiličan prizor.

         Idemo prema izvoru rijeke Krušnice, raskošno zelenilo svuda oko nas. Planinari hodaju i pričaju, neki su utonuli u svoje misli. Zahvaljujući obilnoj kiši divim se nabujaloj rijeci iz koje po sredini izranja drveće različite visine, a na suprotnoj obali krošnje drveća leže na vodi. To je spoj svih mogućih tonova zelene boje. Primjećujem na rijeci nekoliko starih mlinova preuređenih u ugostiteljski objekt. Vrlo domišljato i zgodno. Krušnica nas prati cijelim putem do izvora. Dobrim dijelom je mirna kao kakva uspavana ljepotica, a prema izvoru polako divlja. Ne uživamo samo mi, uživaju i patke sa svojim pačićima na vodi.

         Prije samog izvora imamo kraći odmor za fotografiranje i nekoliko slatkih zalogaja, kojima nas je počastila Renata, a nakon toga idemo prema izvoru koji je naš cilj. Staza nas vodi do stijene ispod koje izvire Krušnica. To je san snova. Ogromna količina vode huči, buči i pjeni se. Oko nas prava divljina. Stojimo na mostiću i fotografiramo se, kako bi ovjekovječili tu božanstvenu ljepotu. U zagrljaju ljepote promatram to prirodno čudo. Obožavam takve prizore. To je nagrada za planinarsko oko. Teško je to riječima opisati, to treba vidjeti i doživjeti. Takvi biseri prirode su raj na zemlji. Sjetila sam se pjesme koja kaže: “Samo anđeli znaju kako je u raju, anđeli nebeski“, a ja bih rekla da to znaju i planinari koji su zaljubljenici u prirodu.

         Vrijeme je bilo promjenjivo oblačno, sa nekoliko kapi sitne kiše, sa sunčanim razdobljima, no to nam nije pokvarilo ugođaj. Vraćamo se istim putem. Idemo na ručak koji su nam pripremili naši domačini.Na livadi uz rijeku nadstrešnica pod kojom smo se smjestili. Domačini nas časte pićem, skuhali su nam ukusni grah, pripremili kolače i kavu. Promatram Krušnicu kako je matica mota oko drveća i nosi patke. Naš mali planinar Ivan uživa hraneći ih, a ja uživam gledajući njihove vratolomije i ples na vodi.

         Približava se vrijeme povratka. Opraštamo se sa našim ljubaznim domačinima, koji su nam pružili gostoprimstvo od početka do kraja, kakvo se samo poželjeti može. Pozvali smo ih da budu naši gosti i da ih upoznamo sa prirodnim ljepotama naše domovine. Izrazili smo želju da nastavimo sa prijateljskim druženjima, jer prijateljstva koja se u prirodi rode, kroz život nas vode. Prije odlaska, kruna svega su bosanski čevapi.

Hvala našim organizatorima izleta, Miri i Esadu na ovako upečatljivom i nezaboravnom izletu.

Ivanka Marić

 

 


Početna stranica

Kontakti

HPD SISAK

Ivana Meštrovića 32

44000 Sisak

HRVATSKA

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.